Je staat voor de schappen van de wijn in de slijterij en je ziet eindeloze soorten wijn en weet niet wat er te kiezen valt voor bijvoorbeeld het avondeten of een middag borrel met de collega´s. Na dit artikel zal duidelijk zijn welke wijn waar vandaan komt en voor welke gelegenheid dit het best te drinken is!
Witte wijn
Naast het feit dat uiteraard deze wijn net zoals de volgende wijn gemaakt wordt van druiven is er een verschil wat witte wijn verschilt van rode wijn. Beide gemaakt van blauwe druiven alleen bij de witte wijn worden de schillen, steeltjes en pitten verwijderd. Witte wijn zijn aan te raden te bewaren in een wijnklimaatkast op een temperatuur van tussen de 12 en 14 graden celsius omdat witte wijn gevoelig is voor temperaturen.
Rode wijn
Ook rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven maar in tegenstelling tot de witte wijn blijven de pitten, steeltjes en schil tijdens het proces in het druivensap zitten om een andere smaak te creëren. Onder de rode wijn, net zoals witte en rosé, kennen we soorten wijn zoals cabernet sauvignon, merlot en syrah en deze verschillen in wijn hebben te maken met de specifieke druiven die gebruikt worden. Rode wijn bevindt zich het liefst op een temperatuur van 16 tot 18 graden om daarna heerlijk tijdens het avondmaal geserveerd te worden bij een goed stuk vlees.
Het verschil tussen zoet en droog
Kort gezegd gaat het om de hoeveelheid suiker die afkomstig is uit de druif of zelfs extra is toegevoegd bij de wijn. Druiven zijn van zichzelf zoet en daarmee de wijn dus ook, dat is het standaard proces van wijn maken. De natuurlijke suikers worden omgezet in alcohol en daarmee wordt de zoetheid van de wijn verminderd. Wanneer alle suikers omgezet worden naar alcohol spreken we van een droge wijn, want alle zoetheid is omgezet. Mocht u na dit artikel wat heerlijke wijnen willen bestellen dan raden we aan ook een wijnbewaarkast te kopen om de wijn te drinken op de juiste temperatuur.
Recent Comments