Smaakvolle wijnen horen in Griekenland bij de manier van leven en zijn een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur. Griekse wijn is de perfecte aanvulling op een maaltijd met vers gevangen zeevruchten en lokaal geteelde groenten. Wanneer je een Griekse wijn proeft, weet je dat deze wijn deel uitmaakt van een eeuwenoude traditie.
Wanneer u in Griekenland op vakantie bent en een Griekse wijn wil kopen, dan kunt u het beste enkele van de lokale wijngaarden bezoeken. Dat is de ideale manier om er achter te komen welke verschillende wijnen dit prachtige land te bieden heeft!

De geschiedenis van Griekse wijnen

Grieken hebben het produceren van wijn tot een echte kunst verheven. Meer dan 6500 jaar geleden werd wijn een essentieel onderdeel van de Griekse cultuur. De oude Grieken werden één van de belangrijkste wijnproducenten in de wereld vanwege hun innoverende methoden voor het maken en bewaren van wijn. De eerste wijnpioniers waren gevestigd in de Minoïsche beschaving op eilanden zoals Kreta. Deze beschaving bad regelmatig tot de wijngod Dionysius.
Griekse wijn werd nooit puur gedronken, maar werd vermengd met water wanneer het voor het plezier gedronken werd. Het drinken van pure wijn werd beschouwd als vulgair, maar niet als het gebruikt werd als medium om te mengen met medicijnen. Wijn werd dus beschouwd als een genot om te delen in gezelschap bij de maaltijden. Daarnaast werd Griekse wijn beschouwd als voedzaam en geneeskrachtig wanneer deze voor medicinale doeleinden werd gebruikt.

Wijnregio’s in Griekenland

In heel Griekenland wordt tegenwoordig wijn geproduceerd. Enkele grote wijnregio’s met elk zijn unieke kenmerken zijn onder andere Thracië, Macedonië, Epirus, de Ionische eilanden, Peloponnesos, Sterea Ellada en de Egeïsche eilanden.

Thracië

De wijnmakers uit Thracië maken deel uit van een oude traditie die teruggaat tot de Homerische tijd.

Macedonië

Macedonische wijnmakers staan bekend om hun moderne praktijken voor het produceren van wijnen en staan bekend over de hele wereld.

Epirus

In Epirus worden druiven verbouwd in de bergen en de wijngaarden zijn daarom moeilijk bereikbaar. Epirus produceert echter excellente wijnen.

Ionische eilanden

De Ionische eilanden staan bekend om de lokale druiven Tsaoussi en Robola en worden ook wel de ‘nieuwe stijl’ Griekse wijnen genoemd.

Peloponnesos

De meest vruchtbare streek van Griekenland is Peloponnesos, waar één van de beroemdste Griekse wijnen vandaan komt: de Mavrodaphne.

Sterea Ellada

In Sterea Ellada, waar Athene ligt, worden de populaire Savatiano druiven verbouwd.

Egeïsche eilanden

De Egeïsche eilanden bestaan uit de eilanden Rhodos, Kreta en Santorini. Hier worden enkele van de beste wijnen van Griekenland geproduceerd.